https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/letoltheto_logok/hat-nat-bga_harmas_logo.jpg

 

Székelység, Mezőség és Kalotaszeg népművészete

Dr. Tóth Zoltán Általános Iskola (Orgovány)

Utazás időpontja: 2023. 03.27.-03.31.

Pályázati azonosító: HAT-KP-1-2022/1-001654

Létszám: 28 (24 diák és 4 kísérőtanár)

 

 Az orgoványi Dr. Tóth Zoltán Általános Iskola 7. osztályos tanulóinak lehetősége nyílt a „Határtalanul” pályázat keretein belül ellátogatni egy magyarok által lakott határon túli vidékre. Választásunk Erdélyre esett. Az utazást megelőzte egy előkészítő óra, amely során a tanulók megismerkedtek Erdély történelmével, a határon túli lakosság etnikai összetételével, a főbb úticéljainkkal. Megbeszéltük a buszos utazás legfontosabb szabályait, és hogy a célország időjárásának megfelelően mit kell magunkkal vinnünk a bőröndben az öt nap időtartamára. A gyerekek és mi, kísérőtanárok is nagy izgalommal telve vágtunk neki az erdélyi kirándulásnak. A tanulmányi úton résztvevő diákjaink beszámolóival szeretnénk egy kis ízelítőt adni ezekről az élménydús napokról. Úgy gondolom mindannyiunk számára örök emlék és nagy élmény marad ez az öt nap, hiszen sok szép helyre eljuthattunk a pályázatnak köszönhetően!

 

1.nap: 2023. március 27. (hétfő)

 Reggel 5:30-kor eléggé szomorkás, esős időben indultunk első célállomásunkra, Nagyváradra. Itt egy nagy tudással rendelkező idegenvezető várt minket, akitől sok hasznos információt kaptunk a város történelméről, és a főbb épületekről. Megtekintettük a Római Katolikus Püspöki Palotát, a Fekete Sas Palotát, Szent László király szobrát, illetve tettünk egy nagy sétát a belvárosban.

Este érkeztünk meg Mezőmadarasra, a szállásunkra. A szállásadóink nagyon kedvesek és barátságosak voltak, meleg vacsorával vártak minket.

 

2.nap: 2023. március 28. (kedd)

 A második napunkat a Tordai-hasadéknál, illetve a Tordai-sóbányában töltöttük. Itt például láttunk 95 %-os sót, amit meg is lehetett kóstolni. Vagy például az egyik terem annyira visszhangzott, hogy 16-szor hallottuk a visszhangját. A Tordai-hasadéknál is tettünk egy rövid túrát, melynek során gyönyörű tájakat láttunk. A Szent László mondával is megismerkedtünk.

Ezután lehetőségünk nyílt arra, hogy ellátogassunk a Mezőmadarasi Pataky Ágota Általános Iskolába. Itt a magyar gyerekek megismerkedhettek a mezőmadarasi gyerekekkel. Közösen végig sétáltunk az iskolában: benéztünk a tantermekbe, kimentünk az udvarra. Diákjaink beszélgettek egy jót az itteni diákokkal.

 

3.nap: 2023. március 29. (szerda)

A 3. napon több állomásunk is volt: Marosvásárhely, Szováta, Korond, Farkaslaka és Csíkszereda. Reggel annak megfelelően készültünk, hogy a 3. éjszakánkat nem Mezőmadarason, hanem Csíkszeredán töltöttük. Mielőtt nekivágtunk a buszos utunknak, ellátogattunk a mezőmadarasi Óvodába, ahol már nagyon vártak minket a kis gyerekek. A mi hetedikeseink is várták ezt a találkozást, ugyanis készültek otthonról hozott kisebb játékokkal, plüss állatkákkal. Nagy volt az öröm az orgoványi, illetve a mezőmadarasi gyerekek arcán is.

Első állomásunkon, Marosvásárhelyen megtekintettük a Vártemplomot, a Várat, a Városházát és a Kultúrpalotát.

Ezután tettünk egy látogatást a barokk stílusban épült Teleki Tékában és a Református Kollégium- Bolyai Farkas Elméleti Líceumban.

 Következő állomásunk a világ legnagyobb heliotermikus tavának, a Medve-tónak a megtekintése volt. Itt körbe sétáltuk a Medve-tavat, miközben nagyon finom kürtöskalácsot kóstoltunk. Előző este esett a hó, így gyönyörű táj fogadott minket.

Medve-tó után Korondra látogattunk el, ahol lehetőségünk volt a vásárlásra is. Majd megálltunk Farkaslakán, ahol koszorút helyeztek el diákjaink Tamási Áron sírjánál. Útközben gyönyörű székelykapukat tekinthettünk meg Szejkefürdőn.

Este érkeztünk meg új szálláshelyünkre, Csíkszeredára, ahol szintén finom, meleg vacsorával vártak minket.

 

4.nap: 2023. március 30. (csütörtök)

 A 4. napon, első programként a várból kialakított Csíki Székely Múzeumot tekintettük meg. Ez a múzeum nagyon tetszett a gyerekeknek, hiszen interaktív jellegű volt, illetve beöltözhettek korabeli ruhákba.

 Következő állomásunkként a világhírű csíksomlyói kegytemplomot tekintettük meg, ahova be is tudtunk menni csoportosan. Nagy élmény volt mindenki számára.

Ezután következett Madéfalva, Karcfalva, Gyergyószentmiklós, Gyilkos-tó és a Békás-szoros.

A Gyilkos-tónál is rengeteg fényképet készítettünk. Nagy élmény volt számunkra a látvány!

A Békás- szorosnál nem győztünk ámulni, mindenhol gyönyörű táj vett minket körül: hegyek, dombok, csörgedező patakok, hangulatos kisházak, erdők, fenyvesek. 1200, 1300 m magasan voltunk, de nem is lehetett érezni az otthonihoz képest a különbséget.

Este érkeztünk vissza, Mezőmadarasra, az eredeti szállásunkra.

 

5.nap: március 31. (péntek)

 Sajnos elérkeztünk az utolsó, Erdélyben töltött napunkhoz. Már előző este bepakoltunk a bőröndjeinkbe, így a reggeli után egyből indulhattunk Válaszútra. Útközben megtekintettük Pusztakamaráson Sütő András szülőházát. Válaszúton egy nagyon értékes múzeumba látogattunk el, Kallós Zoltán Alapítvány Néprajzi Gyűjteményében gyönyörködhettünk.

A tárlatvezetés során sok érdekes információt kaptunk az erdélyi és csángó népi kultúra tárgyi világáról.

 Következő állomásunk a válaszúti Bánffy kastély, illetve utolsó állomásunk Kolozsvár volt. Sajnos Kolozsváron csak egy-két híres épületet tudtunk megnézni, ugyanis egyik társunk annyira rosszul érezte magát, hogy el kellett vinni a kolozsvári gyermekügyeletre. Amíg az idegenvezetőnk és egyik kísérőtanárunk az ügyeleten várakozott, kipróbálhattunk Kolozsváron pár szabadtéri játékot.

 Szerencsére diáktársunknak nem lett nagyobb baja, így egy kis csúszással este elindulhattunk haza. Fáradtan, álmosan érkeztünk meg Orgoványra, de annál nagyobb élményekkel. Reméljük egyszer még visszatérhetünk Erdélybe.

 

Értékelő szakasz: 2023. április 13.

 Úgy gondolom, hogy jól sikerült az erdélyi kirándulásunk. Mindannyian rengeteg élménnyel térünk haza, és reméljük a gyerekekben is megmaradt sok információ a látottakkal és hallottakkal kapcsolatban. Az értékelő óra során megbeszéltük a személyes tapasztalatokat, értékeltük a programokat, megfogalmaztuk az eredményeket.

Tanulmányi kirándulásunkról élménybeszámolót és vetítést tartottunk iskolánk tanulóinak a Nemzeti Összetartozás napján.